Terrace and Mediteranean Glasshouse
Facade of Terraced Glasshouse
Inside of Mediterranean Glasshouse
Inside of Mediterranean Glasshouse


HeritageGlasshouse Restoration, Birmingham Botanical Gardens

Glasshouse Restoration, Birmingham Botanical Gardens

Birmingham Botanical Gardens is a Registered Charity that receives no Government or Local Authority funding and all revenues are reinvested in the provision of educational based services for both adults and children so that everybody can experience firsthand the miracle of nature. The Gardens were laid out by pioneering public open space designer John Claudius Loudon almost 200 years ago and the four spectacular glasshouses span from tropical rainforest to arid desert climates.

The glasshouses sit amongst 15 acres of flourishing gardens and foliage located only 1½ miles from Birmingham City Centre which provide a tranquil haven for adults and children alike.

The current grade 2 listed wood framed terrace glasshouses were re-constructed in 1884 to house the Arid and Mediterranean plant collections and feature a barrel vaulted central section flanked by dual pitched glasshouses. The terrace glasshouses were recently deemed to be of considerable national importance and a planned programme of renovation works was commissioned to restore the glasshouses to their former glory and preserve them for future generations.

We were appointed by the Gardens to undertake a detailed survey of the Glasshouses and to prepare a programme of works for the restoration of the Mediterranean House and central barrel vaulted spine wall.  The works comprised the careful photographing and phased removal of all the existing glazing and woodwork prior to the complete restoration of the metal framework, timber purlins, glazing bars and windows. The entire structure was then treated and redecorated to restore the glasshouse to its original appearance.

We look forward to continuing with the refurbishment of the Terrace Glasshouses and completing the Arid House and roof of the barrel vaulted central section once the necessary fund raising has been completed.